diumenge, 31 de gener del 2010

Weather (activitat del projecte d'anglès de Primer d'eso)



Feu clic en la imatge per veure-la millor! Podeu copiar-la i incorporar-la a la vostra llibreta d'activitats. També, aquest dibuix us ha de servir per fer l'autocorrecció de l'activitat Weather: Completing diagrams! (3). Teniu l'activitat completa en aquest enllaç!

Dissecció de pulmons i cor xai

Els dies 21 i 28 de gener els alumnes del grup E3C (tercer d'eso) van fer el treball pràctic de la dissecció de pulmons ('perdiu' en el llenguatge de les carnisseries) i de cors de xai. Es tractava, en primer lloc, d'observar i reconèixer la morfologia d'aquests òrgans i d'altres com la tràquea, els bronquis i els principals vasos sanguinis del cor; també vam comprovar el canvi de volum que experimentaven els pulmons quan se'ls injectava aire a través d'un tub i la tràquea, que vam seccionar; així vam poder observar amb més detall els anells cartilaginosos que la formen i els dos orificis dels bronquis principals que són les entrades als pulmons (vegeu la segona imatge).

 En segon lloc, vam separar els cor dels pulmons i vam obrir-los i tallar-los per observar-ne l'interior. Vam observar les cavitats del cor, principalment els ventricles amb les cordes tendinoses de les vàlvules aurículo-ventriculars i els septes (envans) que formen els anells de l'aorta, de l'artèria pulmonar i de les vàlvules mitral i tricúspide; aquests septes són 'l'esquelet del cor' i s'hi uneixen les fibres musculars del miocardi. També, vam seccionar les tràquees i alguns lòbuls de pulmons.

dissabte, 30 de gener del 2010

Museu de Mineralogia 'Mollfulleda' (Arenys de Mar)

El proppassat dia 13 de gener amb el grup de 1rD vam fer una visita al Museu Mollfulleda d'Arenys de Mar. Es va tractar d'una activitat curricular del Tema 5: L'escorça terrestre i de l'apartat 5.2: Les propietats i la classificació dels minerals.
Aquesta activitat d'observació pautada tindrà continuïtat més endavant en el laboratori de l'Institut, amb l'observació i manipulació d'exemplars de la col·lecció del centre. Per altra banda, i de manera voluntària, els alumnes han confeccionat dibuixos digitals de minerals que es poden veure a la part inferior d'aquesta pàgina. Vegeu també aquest altre 'post'!





Presentació

Sigueu benvinguts a aquest bloc que té la finalitat de comentar o completar les modificacions, notícies i novetats del web cienciesnaturals.com. Moltes gràcies pels vostres comentaris i suggeriments.