diumenge, 31 de gener del 2010

Weather (activitat del projecte d'anglès de Primer d'eso)



Feu clic en la imatge per veure-la millor! Podeu copiar-la i incorporar-la a la vostra llibreta d'activitats. També, aquest dibuix us ha de servir per fer l'autocorrecció de l'activitat Weather: Completing diagrams! (3). Teniu l'activitat completa en aquest enllaç!

Dissecció de pulmons i cor xai

Els dies 21 i 28 de gener els alumnes del grup E3C (tercer d'eso) van fer el treball pràctic de la dissecció de pulmons ('perdiu' en el llenguatge de les carnisseries) i de cors de xai. Es tractava, en primer lloc, d'observar i reconèixer la morfologia d'aquests òrgans i d'altres com la tràquea, els bronquis i els principals vasos sanguinis del cor; també vam comprovar el canvi de volum que experimentaven els pulmons quan se'ls injectava aire a través d'un tub i la tràquea, que vam seccionar; així vam poder observar amb més detall els anells cartilaginosos que la formen i els dos orificis dels bronquis principals que són les entrades als pulmons (vegeu la segona imatge).

 En segon lloc, vam separar els cor dels pulmons i vam obrir-los i tallar-los per observar-ne l'interior. Vam observar les cavitats del cor, principalment els ventricles amb les cordes tendinoses de les vàlvules aurículo-ventriculars i els septes (envans) que formen els anells de l'aorta, de l'artèria pulmonar i de les vàlvules mitral i tricúspide; aquests septes són 'l'esquelet del cor' i s'hi uneixen les fibres musculars del miocardi. També, vam seccionar les tràquees i alguns lòbuls de pulmons.