dissabte, 19 de març del 2011

Què ha passat? Què està passant al Japó?

Què ha passat? Què està passant al Japó? Tots tenim una primera resposta com a resultat de les informacions que ens arriben continuament a través de les cadenes de televisió, de la ràdio, de la premsa i d'Internet. Però, sabem realment el què ha passat i el què està passant ... I sobretot, què pot passar allà i com ens afectarà aquí?

Es tracta d'entendre els esdeveniments recents al Japó; el terratrèmol, la seva magnitud i els seus efectes -el tsunami- i la destrucció de la central nuclear de Fukushima Daiichi, els riscos i els greus problemes que l'accident nuclear pot comportar. 
Activitats
1) Per què l'arxipèlag del Japó és una zona de màxima activitat sísmica? Donem una ullada a les imatges següents que ens poden ajudar trobar la resposta, i també, fem una lectura prèvia d'aquest mapa conceptual:




2) Què és un tsunami? Abans d'escriure la resposta, donem una ullada a aquest enllaç extern!

3) Com funciona una central nuclear? Podem explicar-ho a partir de l'esquema adjunt:


Aclariments importants: en la central nuclear de Fukushima Daiichi no hi ha torres de refrigeració (9) perquè hi ha el mar al costat; així, el circuït de refrigeració és entre el condensador i el mar. Per altra banda, en els edificis dels reactors de la central (11) i al costat dels reactors, a la part superior, hi ha les piscines de residus radioactius on s'han anat guardant les barres de combustible 'gastades' i, sembla ser, que seria en aquestes piscines mig buides per culpa del tsunami on s'haurien generat els gasos (sobretot hidrogen) que han generat les explosions a la central.

4) Què és la radioactivitat? Donem una ullada a aquest altre enllaç extern! Més recursos, aquí!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada