dijous, 30 de setembre del 2010

El Sol (activitat complementària: lectura, vídeo i qüestions)

El Sol és una estrella situada a 149,6 milions de quilòmetres de la Terra. Aquesta distància és utilitzada pels astrònoms com a unitat astronòmica de distància, igual que l’any llum, i en català es pot escriure de dues maneres: UA o ua.
El Sol gira al voltant d’un eix i al mateix temps orbita al voltant del centre de la Via Làctia; tarda 230 milions d’anys per realitzar una rotació completa. Constitueix una esfera enorme de gas (69,5% d’hidrogen i un 29,5% d’heli, i l’1% restant són elements més pesants) amb un diàmetre d’1,4 milions de km. Aquesta esfera està integrada per tres capes principals: el nucli central, la fotosfera i l’atmosfera solar.
El nucli solar és la zona on tenen lloc tots els processos dels quals es deriva l’energia que emet l’astre; aquests processos, anomenats reaccions termonuclears, comporten que l’hidrogen es transformi en heli i energia (llum, calor o raigs infraroigs, raigs X, raigs ultraviolats) i succeeixen a temperatures elevadíssimes, superiors als 15 milions de graus.
La fotosfera o esfera lluminosa és la capa que envolta el nucli solar i la que resulta perceptible des d’aquí la Terra; assoleix una temperatura d’uns 6.000ºC i s’hi poden observar les taques solars, que són unes zones una mica més fosques que apareixen i desapareixen segons uns cicles que poden durar anys.
L’atmosfera solar està constituïda per la cromosfera, que és una capa de color rosa viu d’uns 10.000 km de gruix que envolta la fotosfera i d’on sorgeixen les protuberàncies solars, que són grans feixos de matèria en forma de flamerades gegantines projectades cap a l’exterior, i que poden arribar a tenir 300.000 km d’altitud; i la corona, que és la capa més externa del Sol i s’estén al llarg de milions de quilòmetres per l’espai interplanetari.

Vídeo: Massive Solar Storms de National Geographic:




Qüestions

1.- Quina és la substància pura més abundant en el Sol? I, en quin estat físic es troba?
2.- Segons el text, quantes capes té el Sol? Anomena-les d’una manera ordenada començant per la més externa.
3.- Els científics que estudien l’univers fan servir la paraula radiació per anomenar l’energia que emet una estrella. Segons el text, quins tipus de radiació rebem del Sol?
4.- Si la Terra té un diàmetre aproximat de 12.000 km, quantes vegades és més gran el diàmetre del Sol?
5.- Com podem calcular quantes unitats astronòmiques té un any llum?