Font de la imatge: Wikipedia
La Terra té un únic satèl·lit, la Lluna, que és un cos sòlid mancat d'atmosfera i amb dos moviments, un al voltant del seu eix i l'altre al voltant del nostre planeta. En relació al Sol, cada 29.53 dies la Lluna recorre les seves quatre fases característiques: lluna nova, quart creixent, lluna plena o pleniluni i quart minvant.
El moviment de la Lluna al voltant de la Terra provoca periòdicament eclipsis de Lluna i de Sol. Els primers, es produeixen sempre durant el pleniluni quan l'ombra de la Terra oculta totalment o parcial el nostre satèl·lit. Els eclipsis de Sol, que sempre es produeixen durant la lluna nova, succeeixen quan la Lluna oculta el Sol. Poden ser totals, parcials o anulars, segons que el Sol desaparegui completament, només una part o deixi al descobert un anell exterior.
La Lluna té una superfície accidentada, amb cràters, mars i continents. Els mars són grans extensions planes, de sorres fosques i envoltades de muntanyes. Els continents són en realitat regions accidentades, plenes de cràters i muntanyes formades per roques més o menys clares. Els cràters que s'han format per l'impacte de meteorits, i possiblement també per algun cometa, són depressions més o menys circulars, que poden arribar mesurar fins a 270 km de diàmetre. En els mars també hi podem trobar cràters.
Qüestions
1) Què és una fase de la Lluna?
2) A més de les quatre fases que s'anomenen a la lectura, hi ha quatre estadis intermedis: la mitja lluna o lluna creixent, la lluna gibosa cap al pleniluni, la lluna gibosa minvant i la lluna cap al noviluni. Escriviu ordenadament les vuit fases lunars; és a dir, les quatre fases característiques i els quatre estadis intermedis. Us pot ajudar el dibuix següent:
3) El dia 23 d'octubre de 2010 hi va haver lluna plena (en anglès: Full moon) i el dia 6 de novembre, hi ha hagut lluna nova (New moon). Quins dies, a partir del 15 de novembre d'enguany, hi tornarà haver lluna plena i lluna nova abans del dia 1 de gener de 2011? Heu de fer servir dades de la lectura i podeu consultar aquest calendari lunar.
4) El segon vídeo que hi ha a continuació reprodueix imatges de la primera vegada que l'ésser humà va trepitjar la Lluna. Cerqueu informació en aquesta pàgina i redacteu un text explicant aquest fet històric. Quan va ser, qui hi va anar, qui va organitzar el viatge, etc.
I finalment, un joc! Voleu ser astronautes i fer aterrar l'Apollo Lunar Lander a la Lluna? Aquí teniu el 'simulador' dels comandaments!