divendres, 19 de desembre del 2014

dissabte, 15 de novembre del 2014

La missió Rosetta i Philae!


El 'doodle' homenatge de Google a la missió Rosetta de l'Agència Espacial Europea (ESA) que ha aconseguit per primera vegada fer aterrar un giny, el mòdul Philae, sobre el cometa 67/P Txuriúmov - Herassimenko (12 de novembre de 2014)

dimarts, 11 de novembre del 2014

dijous, 4 de setembre del 2014

dimecres, 13 d’agost del 2014

dijous, 17 de juliol del 2014

divendres, 20 de juny del 2014

Migaloo

Migaloo és un rar exemplar albí de balena amb gep o iubarta (Megaptera novaeangliae):

divendres, 13 de juny del 2014

Exemples d'interpretació de dades (treballs d'alumnes de CMC de 1r de Bat)

Alumne/a 1 - (Feu clic en les imatges per veure-les millor!)

Alumne/a 2
Alumne/a 3

Alumne/a 4

Alumne/a 5

Activitat de correcció: compareu aquests gràfics amb el vostre treball i indiqueu quins aspectes són millorables, quines coses s'haurien de modificar, i, finalment feu una valoració global d'aquests exemples.

dijous, 5 de juny del 2014

divendres, 9 de maig del 2014

dijous, 1 de maig del 2014

HOME (Pel·lícula de 'Yann Arthus-Bertrand')


Sinopsi de la pel·lícula: 
"L’aparició de la vida sobre la Terra és el resultat de l'equilibri entre uns elements que han emprat milions d'anys en estabilitzar-se.
L'home s'aprofita dels recursos donats per la Terra, però canvia el seu aspecte a causa de l'abús que en fa. El domini del petroli i la sobreexplotació del medi donen lloc a conseqüències dramàtiques per al nostre planeta. L'home haurà de canviar la seva conducta i la seva manera de viure abans que sigui massa tard, per a ell, per als seus descendents i per a la vida sobre la Terra". 

Podeu consultar o descarregar-vos el dossier pedagògic en castellà amb l'enllaç de la imatge següent:


Activitats:
1.- A continuació, teniu quatre imatges o fotogrames de la pel·lícula que corresponen a quatre seqüències diferents. Heu de descriure o explicar quins temes mediambientals, de desenvolupament humà o econòmics estan associats a cada una de les seqüències:





2.- Qüestionari que haureu de contestar a partir de les dades que es donen en la pel·lícula:
2.1.- Quin any es va fer aquesta pel·lícula?
2.2.- Quin percentatge de les terres cultivables del nostre planeta estan degradades?
2.3.- Quina part dels recursos pesquers s'estan esgotant, estan en decadència o estan a punt de fer-ho?
2.4.- Quin és el ritme actual d'extinció d'espècies?
2.5.- Quantes persones es moren diàriament per culpa d'aigües insalubres?
2.6.- Quants éssers humans no tenen accés a l'aigua potable?
2.7.- Quants éssers humans passen gana?
2.8.- Quins percentatges de mamífers, ocells i amfibis estan en perill d'extinció?
2.9.- Quantes hectàrees de boscos desapareixen cada any?
2.10.- Quina relació hi ha entre la despesa militar i les ajudes al desenvolupament?
Aclariment: heu de fer les activitats en un document pdf i enviar-lo per correu electrònic.

dilluns, 21 d’abril del 2014

Articles del Dr. Pere Puigdomènech i el canvi climàtic.

1.- Segrest (publicat a 'el Periódico' el dia 14 d'abril de 2014)
No sabríem entendre un país en el seu conjunt sense tenir en compte els seus boscos. En les nostres societats urbanitzades passejar per un bosc ens dóna una sensació de viure en un entorn llunyà de l'acció humana. Encara que això sigui cert poques vegades, cada cop tenim més consciència de la importància que tenen els boscos per mantenir un equilibri del planeta que no sigui gaire diferent de l'actual. Un estudi publicat per investigadors de casa nostra ens diu que no tots els boscos són igualment eficients per ajudar-nos a segrestar l'excés de carboni que hi ha a l'atmosfera.
Els canvis que s'estan produint en el clima per l'activitat humana tenen en el diòxid de carboni que llancem a l'atmosfera un dels agents principals. Si volem amortir aquests canvis podem fer dues coses: una és reduir les emissions, i l'altra, fixar el carboni atmosfèric de la millor manera que puguem. Un bon mètode és segrestar el carboni en forma de matèria vegetal, i els boscos són una de les millors alternatives. A la revista Nature Climate Change es publica un treball fet per un equip internacional liderat per investigadors del campus de l'Autònoma [de Barcelona] que ha estudiat més de 90 boscos d'arreu del món. Han trobat que els que creixen en terres més pobres produeixen poca fusta i no tenen una funció de segrestar carboni.
El resultat té interès perquè allà on troben que els boscos no fixen prou carboni és en els països amb terres pobres com les tropicals. En canvi, els boscos de les zones temperades o fredes com les del nord d'Europa o Amèrica són més eficients. Això pot ser una bona notícia perquè justament és en aquestes zones, i en particular, on els boscos estan recuperant terreny, sobretot perquè la producció agrícola s'ha anat concentrant allà on és més eficient i els boscos recuperen espai en les terres que no es conreen. Els boscos de casa nostra es troben entre els que, a més de fer la vida agradable, poden ajudar a fixar carboni. Una altra raó per tenir-ne cura. 

 'Obaga de Castellassos' (Alta Vall de Cardós, Pallars Sobirà) 

2.- Camells (publicat a 'el Periódico' el dia 21 d'abril de 2014)
Les notícies sobre el canvi climàtic són cada dia més inquietants i la conclusió és que hem de reduir l'emissió de gasos que mantenen alta la temperatura de l'atmosfera. Alguns dels animals domèstics que ens proveeixen de carn i llet són un factor important en aquestes emissions. Un article recent ens diu que no tots són iguals i que camells i espècies emparentades emeten menys metà que les vaques o les ovelles.
Quan es van començar a estudiar les causes dels canvis que observem en el clima va aparèixer que els animals domèstics poden ser una font important de metà, un gas que té més efecte que el diòxid de carboni en l'atmosfera. Ja fa temps que se sap que tant per la boca com per l'anus, els remugants com vaques o ovelles produeixen més gasos que altres animals com porcs o pollastres, arran de la manera com digereixen les herbes que mengen.
En el darrer informe del Panell International sobre canvi climàtic (IPCC) es confirma que més d'un 14% de l'emissió de gasos amb efectes sobre el clima el produeixen els animals que fem servir per produir carn i llet. Gairebé al mateix temps s'acaba de publicar un curiós treball fet per grups suïssos que analitzen diferents animals, remugants sobretot, per observar els gasos que emeten quan mengen diferents tipus de dietes. El treball conclou que els camèlids (camells, llames i vicunyes) emeten fins a un 10% menys de gasos per quilo de pes, encara que el factor essencial és que mengen menys quantitat d'herba que els bovins.
És possible que el resultat del grup suís ens ajudi a trobar alguna solució al problema. El mateix panell internacional recomana que s'escullin espècies, races i dietes en els nostres animals que ajudin a disminuir les emissions de gasos. Deixant de banda la solució de menjar menys carn de vaca o bou, que potser s'ha de fer, es podria proposar substituir les vaques per camells. En particular, el paisatge de Suïssa adquiriria, sens dubte, un nou caràcter.

divendres, 4 d’abril del 2014

dimecres, 12 de març del 2014

Exemples de perfils de l'escorça (activitat de CMC)

D'alumnes del curs 2012-2013

I, d'alumnes del curs 2013-2014

divendres, 7 de març del 2014

diumenge, 9 de febrer del 2014

Earth Wind Map

Entreu en aquest lloc web i amb l'ajut del ratolí podreu anar observant simulacions dels vents i del temps meteorològic general (anticiclons i depressions) en qualsevol zona del nostre planeta.

divendres, 7 de febrer del 2014

divendres, 3 de gener del 2014