dimecres, 5 de juny del 2013

El genoma de l'avet roig

La cursa pels genomes està arribant al límit. Un d’ells, el dels genomes complicats, acaba de superar una nova barrera amb la publicació del genoma de l’avet roig (Picea abies). Els arbres de la familia de les coníferes com els pins o els avets tenen genomes que estan entre els més complexos que es coneixen.
El treball, que ha estat publicat per la revista Nature, està encapçalat per grups de recerca suecs, encara que hi ha col·laborat grups del Canadà i un investigador de dos preciosos jardins nostres, el Botànic de València i el Mar i Murtra de Blanes.
A Suècia fa temps que van decidir apostar per les noves tecnologies genòmiques en l’estudi dels arbres que poblen els seus boscos. Són part del paisatge suec i una riquesa important que exploten en forma de pasta de paper, fusta i mobles. Si grups nord-americans van passar al davant en el genoma del pollancre, ara els suecs són els primers en l’avet roig.
El treball ha requerit un esforç important. Aquestes espècies tenen genomes enormes, més de 10 vegades més grans que el genoma humà, però tenen un nombre semblant de gens que altres espècies de plantes que tenen genomes 100 cops més petits. Han trobat que entre els gens hi ha grans regions de fragments d’ADN que es repeteixen i multipliquen. Potser aquestes espècies no tenen manera d’eliminar-los, perquè és difícil pensar que tinguin alguna funció.
Les coníferes van cobrir la superficie del planeta des de la seva aprició fa més de 300 milions d’anys, fins que les plantes amb flors i fruits van començar a aparèixer fa uns 130 milions d’anys i van competir amb elles. Ocupen encara grans regions del nord del planeta, estan entre les plantes que més temps viuen i són les més altes que hi ha. No entendríem els nostres paisatges sense els avets o sense el pi mediterrani. A més, la seva fusta és una font de riquesa en molts països. El seu genoma ens ajudarà a apreciar-los millor en tots els aspectes.


Autor: Pere Puigdomènech biòleg investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) guardonat per la Confederació de Societats Científiques d'Espanya (COSCE) pels seus treballs de divulgació.
Article publicat: elPeriódico - dilluns 3 de juny de 2013 (secció: l’ADN de la semana)
Foto arxiu XV.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada