dimarts, 19 de febrer del 2019

Els microbis del budell parlen amb el cervell (1)

Els microbis del budell parlen amb el cervell
Suplement de Ciència publicat al diari ara.cat el divendres dia 8 de febrer de 2019
Anar a la pàgina del bloc amb el text sencer del suplement!

diumenge, 10 de febrer del 2019

Quan la Ciència pot canviar la Història

La conquesta d'Amèrica va causar un canvi climàtic
Article publicat al diari ara.cat el divendres dia 8 de febrer de 2019

dilluns, 28 de gener del 2019

1) Activitat complementària d'interpretació d’etiquetes de productes alimentaris

Aliment núm. 1) El Zumo de Naranja Natural de Danone, es auténtico zumo de naranja. Nada ha sido añadido ni sustraído del zumo directo de las naranjas. Por ello, no lleva ni conservantes ni colorantes. Ni agua, ni azúcar añadidos. Natural y fresco, contiene el zumo resultante de exprimir aprox. 3 kg. de las mejores naranjas. Exprimido en su mejor momento, enfriado y envasado al vacío, contiene todo su sabor, frescor y vitaminas. Ideal en el desayuno, para empezar el día con toda vitalidad. También como postre, ligero y nutritivo, y en cualquier momento del día. 
Valor energético (por 100 ml): 50 Kcal (213 KJ) - Proteínas: 0,7 g - Hidratos de carbono: 11,2 g - Grasas: 0,3 g - Vitamina C: 45 mg (75 % CDR / Cantidad Diaria Recomendada por la C.E.) Consérvese en frío (entre 1ºC y 8ºC). Agitar antes de servir. Zumo de naranja, obtenido a partir de aprox. 3 kg. de naranjas frescas. Natural. Sin aditivos, colorantes ni conservantes. Consumir en los tres días siguientes a la apertura del envase. DANONE S.A. - Buenos Aires, 21. - Barcelona 

Aliment núm. 2) Nestlé® Grans Chocolats - Chocolate extrafino fondant. Cacao 74 % mínimo. El irresistible chocolate NOIR, rico en cacao debe la fuerza de su aroma a la selección de habas de cacao, procedentes de las mejores plantaciones de América de Sur, Java y África.
Pasta de cacao, azúcar, manteca de cacao, grasa láctea, emulgente (lecitina), aromas.
Peso: 100 g - Energía: 2.474 kJ/ 592 kcal - Proteínas: 7,8 g - Glúcidos: 30,3 g - Lípidos: 45,3 g Nestlé España S.A. Edificio Nestlé 08950 Esplugues de Llobregat (Barcelona)


Aliment núm. 3) "Bastons a l’oli d’oliva" - Valor promedio en 100 g:     
Valor energético 474 Kcal (1.992 Kjul) 10 g
     Proteínas: 10 g
     Hidrsatos de Carbono; 68 g de los cuales:
     Azucares: 8 g
     Polialcoholes: 0 g
     Almidón: 60 g
     Grasas: 18 g de las cuales:
     Saturadas: 2,6 g
     Monoinsaturadas: 12,9 g 
     Poliinsaturadas: 2,4 g
     Colesterol: Inapreciable

     Fibra alimentaria: 5 g 
     Sodio: 0,48 g

Aliments núm. 4 (begudes refrescants): 
1) Fanta Limón 33 cl. - Bebida refrescante de zumos de frutas. Ingredientes: agua carbonatada, azúcares, 6% de zumo de limón, acidulante E-330, estabilizantes E-414 y 915, conservador E-211, antioxidantes E-300, aromas y colorantes E-104. 
2) Kas Limón 33 cl. - Bebida refrescante de zumos de frutas.
Ingredientes: agua carbonatada, azúcares, zumo de limón 6%, acidulante: ácido cítrico, esencias emulsionadas de limón, conservante: benzoato sódico. Colorante: tartracina. Antioxidante: ácido ascórbico. 
______________________________________________________________

Qüestionari:
1.- A quin grup d’aliments pertany l’aliment núm. 3?
2.- Quins són els ingredients de l’aliment núm. 2? 
3.- Quina és la informació nutricional de l’aliment núm. 2? 
4.- Quina és la quantitat diària de vitamina C que recomana la UE?
5.- En un litre de l’aliment núm. 1, quantes proteïnes hi ha? 
6.- A quin grup d’aliments pertany l’aliment núm. 2?
7.- En un quilo de bastons a l’oli d’oliva, quants greixos hi ha?
8.- En un litre de Fanta, quina quantitat hi ha de suc de llimona? 
9.- Fanta i Kas comparteixen l’acidulant, l’antioxidant, el corolarant i el conservant. Assenyaleu el nom i el codi corresponent de la substància acidulant, del antioxidant, del conservant i del colorant. 
10.- Determineu la quantitat de fibra alimentària en mig quilo de l’aliment núm. 3. 
11.- Determineu la quantitat de sucres en un quilo de l’aliment núm. 3. 
12.- Determineu la quantitat de lípids en dos-cents grams de l’aliment núm. 2. 
13.- Determineu la quantitat de sodi en tres quilos de l’aliment núm. 3.
 ______________________________________________________________

diumenge, 27 de gener del 2019

Josep Clotet: "En la ciència també hi ha frau i s'ha de dir”

Aquest científic vocacional i apassionat repassa les 'fake news' des de Ptolemeu fins avui.

El títol de la xerrada a l’Institut d’Estudis Catalans cridava poderosament l’atenció: Les mentides de la ciència. L’autor d’aquest repаs dels enganys més sonats (des de Ptolemeu, l’any 150, fins avui) és un científic amb dues passions: la investigació capdavantera i la divulgació. De petit, Josep Clotet (Terrassa, 1966) volia saber-ho tot, com Leonardo da Vinci, i als 10 anys va demanar als seus pares un microscopi. Avui és doctor en Biologia, expresident de la Societat Catalana de Biologia i vicerector de la Universitat Internacional de Catalunya.
  
Així que els científics també fabriquen fake news, no és només mèrit de polítics i periodistes.
És menys freqüent, o almenys tenim l’aura que no mentim tant, però hi ha científics que menteixen. Galileu, paradigma del mètode científic experimental, es va inventar experiments perquè quadressin amb lleis com la del moviment uniformement accelerat.

Doncs sí que comencem bé...
Ell tenia la intuпció que allò havia de ser cert, i ho era!, però es va inventar els resultats perquè quadressin. Això continua passant avui dia. També hi ha científics que menteixen per interessos econòmics. La ciència la fan persones sotmeses a interessos molt variats que de vegades poden saltar-se la seva escala de valors.

Les fake news encara no s’han carregat la reputació de la ciència.
Si tenim una aura potser és per dos motius. Primer, perquè el nombre de fakes és baix comparat amb el nombre d’investigadors, i segon, perquè la ciència té mecanismes d’autocontrol per destapar-los. De tots els articles d’investigació que es retiren després de publicats, un 40% ho són per frau.

Per què va decidir tractar aquest tema?
Quan estava estudiant el doctorat vaig llegir “Las mentiras de la ciencia”, de Federico Di Trocchio, sobre per què i com han mentit els científics en els últims 2.000 anys. Volia fer-li un homenatge a aquest llibre perquè em va impactar molt.  

Per què li va impactar tant?
Jo pensava que els científics no mentien. Podia imaginar-me que algun ho fes per guanyar diners, però no imaginava que hi hagués tant frau en la ciència actual. Les dades mostren que s’estа mentint més, sobretot en molts descobriments de biomedicina que provenen de la Xina i el Japó.

Silenciar els escаndols ho empitjora.
Els que creiem que el mètode científic és una de les grans creacions de la humanitat considerem que no s’ha de convertir en una nova religió. Els centres d’investigació no són les noves catedrals ni la gent amb bata blanca, els nous cardenals. En la ciència també hi ha frau, s’ha de dir i s’ha de dir què es farа per canviar-lo. Hi ha d’haver un canvi social molt fort, els polítics han de demostrar conductes irreprotxables i s’han de fer lleis que penalitzin la conducta dels científics que menteixen.

La ciència és un mètode més de coneixement, no l’únic.
El tipus de veritats que determina la ciència són veritats empíriques, però hi ha altres formes de coneixement igual de vаlides. Jo no puc calcular quants grams d’amor em dona la meva filla. Les coses que realment importen normalment no les puc avaluar amb el mètode científic.

I amb un algoritme? S’utilitzen per a tot.
Ho dubto. Les idees-força que mouen la societat no són científiques. Un es presenta davant d’una massa de gent i diu: “I have a dream [amb referència al discurs de Martin Luther King: Jo tinc un somni]”.  I el segueixen. Si digués "he descobert l’últim bosó!", no el seguiria ningú. Hi ha veritats que van més enllà del coneixement científic.

dimecres, 2 de gener del 2019

La nau New Horizons explora Ultima Thule

Ultima Thule, un objecte del Sistema Solar que pertany al Cinturó de Kuiper (informació de premsa -El Nacional.cat-)

Captura d'imatge del diari ara.cat (4.01.2019)